Långt inlägg om media + vikthysteri

Tidigare idag klickade jag in mig på en tjejs blogg. Hon hade skrivit ett inlägg om att det är medias fel att det är sådan vikthysteri bland tjejer, eftersom "de skriver att man måste vara size 0 för annars är man inte vacker". Jag känner bara hur tokless jag blir på sådana brudar. Vill på fullaste allvar banka in deras huvuden i en betongvägg, så att de en gång för alla förstår att de måste lägga av.

Det är en sak om man vill gå ner i vikt för sin egen skull. Om man faktiskt är överviktig och mår dåligt över det, eller om man helt enkelt vill bli nöjd över hur man ser ut. Men att använda media som en ursäkt till att tokträna och rasa i vikt är bara sinnessjukt. Och fel. Jag har aldrig i hela mitt liv sett att tidningar eller liknande skrivit att man måste vara size 0 och att det är något att sträva efter. Snarare tvärtom.

Okej, tidningsbolagen använder bilder på pinnsmala modeller. Det kan jag tycka är fel, eftersom det verkligen inte är så man borde se ut, men det är långt i från samma sak som att skriva att "såhär måste du se ut". Det är vi själva som tryckt in det i våra egna huvuden. Inte media. Vi.

Enda sedan vi var små har vi fått lära oss att ta det som står skrivet i tidningar och på Internet med en nypa salt. Ändå får de flesta sådan panik över att det är bilder på smala tjejer istället för mulliga, och kallar det ideal. Det är så fel och det är tragiskt att så många ser det på det viset.

Det är bedrövligt att tjejer har sådan dålig självkänsla, att de tar efter medias version av vad som är verklighet, utan att tveka. Vi ser alla vad som händer med dessa smala tjejer och vi läser ofta om att en modell/kändis/artist/ansikte-utåt drabbats av anorexi eller bulimi. ÄNDÅ tror vi på det som står i media. Mot bättre vetande använder vi den tredje statsmakten som ursäkt för att gå ner i vikt. WTF LIKSOM!? Vill du gå ner i vikt, gör det för din egen skull. Gör det för din hälsas skull. Men gör det inte för att tidningarna använt bilder på smala modeller. Och om du redan är smal, sluta panika. Lägg bara av. Finns ingen som helst anledning.

Vill även klargöra att jag förstår varför man påverkas av media fullt ut. Media har en sådan stor makt i Sverige idag, och alltför ofta tror vi på allt som står där. Men jag anser fortfarande att det inte är deras fel. Vi måste bli starkare i oss själva. Vi måste hjälpas åt att starka varandra. För om vi alla blir starka i oss själva, kan vi lära oss att se förbi den förvrängda verklighet vi dagligen blir introducerade för. När vi inser att skönhet finns hos alla, kan de inte komma åt oss längre. För vi ÄR vackra. Oavsett om du är tjock eller smal eller mullig så är du vacker.

Sedan har vi självfallet idioter som medvetet trycker ner andra på grund av deras vikt. När det handlar om sådana människor räcker det inte att slå deras huvud i en betongvägg. Deras problem kräver så mycket mer. Men det är en annan diskussion.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
PokerCasinoBonus